Andere aandoening

Andere aandoening kalk

Soms komt het voor dat er aan het einde van een plasbeurt witte vlokjes aan de ingang van de plasbuis blijven zitten. Dit lijkt op een aandoening met kalk en je kunt het uitwrijven tussen je vingers. Ook kan het zijn dat er in je onderbroek een soort kalkrestje achterblijft. Je kunt je urine laten testen of er eiwitten of zouten inzitten en uiteraard op bacteriën i.v.m. een blaasontsteking.

Symptoom Troebele en schuimende urine

Als je urine tijdens het plassen ook schuimt kan het zijn dat er sprake is van glomerulonefritis. De nieren zijn dan een beetje ontstoken waardoor ze moeilijker afvalstoffen kunnen verwerken. Vaak zitten er tijdelijk meer proteïnen (eiwitten) in je urine. Het schuimen hoeft dan verder geen probleem te zijn als er verder geen klachten zijn.

Andere aandoening
Andere aandoening

Krijg je last van de onderstaande klachten zoals

  • Veel plassen
  • spoortjes bloed in je plas
  • voeten die opzwellen
  • geen trek meer in eten

Dan is het zaak naar je huisarts te gaan. Het kan dan zijn dat er via je nieren eiwitmoleculen en bloedcellen via de glomeruli lekken naar de urine.

Andere aandoening SOA 

Een andere aandoening is bijvoorbeeld een SOA. Een seksueel overdraagbare aandoening en kan leiden tot het symptoom troebele urine en urineweginfecties. Vrouwen die injecties krijgen om de menstruatiecyclus stil te leggen denken vaak dat het geen kwaad kan om zonder condoom te vrijen. Door deze denkwijze kun je juist wel geïnfecteerd worden door de aandoening Soa en zijn er bacteriën te vinden in de urine. Testen op bv chlamydia is voor vrouwen door middel van een selfswab (vaginaal uitstrijkje) betrouwbaarder dan een urineonderzoek. Bij mannen is een urinetest op chlamydia juist weer betrouwbaarder.  Je kunt kiezen of je een (anonieme) basis test wilt of een uitgebreide test. Wil je liever veilig in je eigen huis een test doen is dat ook mogelijk.

Symtoom Troebele urine en sporten

Na het sporten kun je ook een korte tijd troebele urine plassen. Dit kan komen dat je tijdens het sporten veel vocht hebt verloren. Je urine is troebel doordat het geconcentreerd is door meer vochtverlies waardoor je eigenlijk te maken krijgt met uitdroging. Door tijdens en na het sporten veel te drinken kun je voorkomen dat er een vocht tekort ontstaat.

Troebele urine aandoening Fosfaturie

Een andere aandoening is als je urine aan het einde van het plassen wit wordt dan kan het zijn dat dit Fosfaturie is. Dit kan duiden op de aanwezigheid van fosfaten in je urine. Fosfaten zijn namelijk zwaarder dan je urine en slaan daardoor neer. Meer fosfaten kan komen door bv iets wat je gegeten hebt. Je kunt de volgende test doen om te checken of je inderdaad last hebt van Fosfaturie. Vang je urine op in een potje en doe een scheutje azijn bij. Wordt je urine weer helder is het oké. Zie je dat het niet helder wordt is het zaak om even langs je huisarts te gaan voor een test op blaasontsteking.

Symptoom Troebele urine Medicijnen

Een andere aandoening is het slikken van bepaalde medicijnen dit kan ook troebele urine veroorzaken. Door het lezen van de bijsluiter kun je te weten komen of er één of meer symptomen bij het slikken van de medicatie horen.

Troebele urine,  vitamines en voedingssupplementen

Door het innemen van sommige in water oplosbare vitamines zoals B en C  kan dit ook een aandoening zijn van troebele urine. Zeker als je net bent begonnen met het innemen van deze vitamines en of voedingssupplementen. Wellicht kun je bekijken of je  door het toevoegen van meer fruit aan je eten minder troebele urine krijgt.

Troebele urine en urethritis plasbuisontsteking

Door het slikken van antibiotica kunnen er pijnklachten ontstaan van tussen de ballen tot aan de lies. Ook hier kan de urine troebel worden. Als de urine door de arts onderzocht is zou het kunnen zijn dat je de diagnose urethritis krijgt. Met andere woorden een plasbuisontsteking. Als je urethritis niet laat behandelen kun je ook prostatis (prostaatontsteking) krijgen en een prostaatontsteking is pijnlijker en moeilijker te behandelen.

Urine zelftest bestellen.


Troebele urine