Urinezuur gevolgen van een hoog gehalte in bloed

Een hoog gehalte urinezuur in het bloed kan leiden tot nare aandoeningen zoals jicht, pijnlijke spieren door een zuurstof tekort en nierstenen. Kortom het kan je gezondheid gaan beïnvloeden. Een hoog gehalte urinezuur wordt vastgesteld door een arts middels een eenvoudig bloedonderzoek of een urinetest.

Hoog gehalte urinezuur in bloed

Door heel veel junkfood te eten ontstaat er een ongezond eetpatroon. Junkfood staat bekend om de ongezonde suikers, onverzadigde vetten en transvetten. Deze zogen er voor dat er minder urinezuur wordt uitgeplast. Het teveel aan dit zuur gaat dan kristallen vormen die zich nestelen in gewrichten, nieren en spieren. Het gevolg hiervan kan zijn dat er pijnlijke jicht in de gewrichten ontstaat. Om vast te stellen dat deze urinekristallen deze ontstekingen veroorzaken zal de dokter met een naald wat vocht uit het ontstoken gewricht halen en dit verder onderzoeken.
In de nieren kunnen zich ook urinezuur kristallen gaan nestelen. Het nierweefsel kan hier zeker door aangetast worden waardoor de nierfunctie minder kan worden. Daarnaast is er ook veel meer kans op nierstenen.

Troebele urine, Urinezuur en Purine

Een onderdeel van sommige voedingsstoffen zijn Purines (bestanddeel). Deze hebben we nodig voor de opbouw van chromosomen. Door teveel purine rijk voedsel te eten krijgen we teveel purine binnen. We maken namelijk zelf ook Purine aan. Het lichaam breekt Puirne af en door het teveel aan Purine ontstaat dus urinezuur. Urinezuur ontstaat bij de afbraak van teveel Purine. Purine verlaat normaal gesproken via de Urine het lichaam, echter is de dosis te hoog dan wordt een deel van het urinezuur in ons bloed opgenomen. Enkele voorbeelden van voedsel met een hoog purine gehalte zijn: vissoorten zoals makreel, haring, mosselen en kip eten met vel

Troebele urine, Purine en overgewicht

Mensen met een overgewicht lopen meer kans op een te grote hoeveelheid urinezuur in het bloed. Normaal gesproken is de inname via voedsel van 400 miligram purine per dag genoeg. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen met overgewicht veel meer eten of de gewoonte hebben om te gaan vasten om af te vallen. Dat is geen goede zaak daar het urinezuur ook minder uitgescheiden kan worden.Urinezuur en sporten

Vooral mensen die veel sporten of op een hoog niveau spelen in competitieverband gebruiken vaak veel proteïnen shakes. Dit en het gebruik van te veel melkproducten kan ook zorgen voor een te hoog urinezuur gehalte in het bloed.

Urinezuur verlagen

Het verlagen van urinezuur gaat middels een aangepast dieet. Meestal helpt het enorm om ongeveer 6 weken te stoppen met het eten van melkproducten, sommige vleessoorten en junkfood. Tijdelijk geheel stoppen met proteïne shakes is een must. Het is ook beter even wat minder alcohol te gebruiken. Vaak kan een diëtiste helpen met het samenstellen van een purine arm dieet.

Urinezuur en Celestin’s Vichy Water

Troebele urine en urinezuur

Troebele urine Vichy water

Om het percentage te verlagen wordt wel aangeraden Celestin’s Vichy water te gaan drinken. Dit water heeft een hoog bicarbonaatgehalte. Het is wel wennen want het heeft een iets zoute smaak. Na het drinken van een fles merk je er niets meer van. Het bicarbonaat in het water zorgt ervoor dat het bloed minder zuur wordt.Urinezuur en de natuurlijke weg

Natuurlijk verlaat het urinezuur het lichaam ook via de natuurlijke weg. Van nature zit er In bloed Natriumcarbonaat. Dit zorgt ervoor dat het omgezet wordt in een neutrale molecule die via de urine afgevoerd wordt.

Ook wordt urinezuur via je nieren en urine afgevoerd. Nieren filteren immers het urinezuur uit je bloed. Door dagelijks veel water te drinken help je mee om je nieren schoon te houden. Als het urinezuur gehalte erg hoog is gaan de darmen extra werken en komt dit via je ontlasting ook nog naar buiten.
Het drinken van alcohol is niet aan te bevelen. Alcohol bevat van nature aardig veel purine. Dit zet aan tot het maken van nog meer urinezuur. De nieren hebben het moeilijker om het kwijt te raken als er alcohol in de nieren zit.

Urine zelftest bestellen.

Troebele urine