Prostaat de ligging om de plasbuis

Rondom de plasbuis ligt de prostaat. De plasbuis wordt eigenlijk omarmd door de prostaat. Deze is te vergelijken met de omvang van een kastanje. De plasbuis loopt er dwars doorheen. Het kan gebeuren dat de prostaat zich gaat vergroten en de plasbuis gaat afklemmen. Dit komt vooral voor bij het ouder worden. Het plassen gaat dan moeizamer. Zodra deze klachten optreden is het verstandig naar de huisarts te gaan.

De prostaat en zaadcellen

De prostaat zorgt ervoor dat tijdens een zaadlozing de zaadcellen in het  vocht terecht komen en via de plasbuis naar buiten komen. Hierdoor blijven de zaadcellen in leven. De prostaat zorgt dus goed voor de zaadcellen. De urine is dan ook niet troebel. De prostaat wordt bij dit proces geholpen door hormonen. Deze regelen het prostaat vocht en de zaadcel productie.Troebele urine en ontsteking van de prostaat

Het kan zijn dat de urine troebel wordt doordat de prostaat ontstoken is. Dit kan bij alle mannen ontstaan, echter uit de cijfers blijkt dat het meer voorkomt bij jonge mannen. De ontsteking geeft ook vaak een pijnlijk gevoel tussen de balzak en de anus. Een ontstoken prostaat kan een gevolg zijn van een eerdere blaasontsteking of een bacterie die in het bloed zit en terecht komt in de prostaat. Als er door de arts is vastgesteld dat het om een ontsteking gaat wordt er meestal een paar weken lang antibiotica voorgeschreven.

Prostaat

Prostaat

 

 

 

 

Onderstaand enkele klachten die gedurende het plassen zich kunnen voordoen als de prostaat ontstoken blijkt te zijn;

  • Koorts
  • Meer naar de wc gaan om te plassen ook in de nacht
  • De urinestraal is niet zo krachtig als normaal en kan af en toe onderbroken worden
  • Tijdens het plassen een branderig krijgen
  • Het is even wachten voordat de urinestraal start
  • De urine druppelt meer dan anders na
  • Het gevoel weer te moeten plassen nadat je net geplast hebt.
  • Je voelt dat er nog urine in de blaas zit nadat je geplast hebt
De Plasbuis en vragenlijsten

Veel artsen gebruiken internationaal gestandaardiseerde vragenlijsten over plasklachten. Op deze lijsten staan veel vragen over het plaspatroon. Zo ontstaat er een goede indruk over de plasbuis en plasklachten. Achter elke vraag staat een punt. Alle punten opgeteld geven een goede indicatie. Na een behandeling wordt gevraagd dezelfde vragenlijsten nog een keer in te vullen. Aan de hand van de punten krijgt de arts een goede indicatie van de plasbuis klachten.

Prostaat ontsteking en psa waarde

De psa waarde kan hoger zijn als er een ontsteking is in de prostaat of urineweg. Het is zaak na het stoppen van de antibiotica opnieuw de PSA waarde te laten bepalen. Doe dat vooral niet te snel na het stoppen van de antibiotica. Overleg met de arts wanneer dit het beste moment is.

Onderzoek van de prostaat

Een onderzoek van de prostaat is eenvoudig, duurt niet lang en kan een vervelend gevoel geven. De arts heeft een handschoen aan en een vinger wordt met een soort glijmiddel ingesmeerd. Via de sluitspier in de endeldarm kan de arts met zijn vinger voelen aan de prostaat en onderzoeken wat er aan de hand is en een eerste voorzichtige conclusie trekken. De arts kan voelen of de prostaat vergroot is. Naar gelang de uitkomst van dit onderzoek beslist de arts verder wat er het beste kan gebeuren.

Urine zelftest bestellen.

Troebele urine